Moeder en dochter tussen bloesems in de lente

Lentekriebels

Wat kriebelt er in mijn neus?

Lentekriebels... Eindelijk zijn die eerste mooie lentedagen er en meteen begint het gesnotter.
In dit artikel behandelen we de volgende aspecten: Wat is hooikoorts? Wat zijn de symptomen? Wanneer komt het voor? Wat zijn de grootste boosdoeners? Wat kan je doen? Hoe helpt de apotheker? Allergie tips.

Wat is hooikoorts, de letterlijke "lentekriebels"?

Hooikoorts is een allergie voor stuifmeel van bepaalde grassen, bomen en kruiden die in bloei staan. Het stuifmeel, ook wel pollen genoemd, zweeft in de lucht en kan voor een overgevoelige reactie zorgen. Binnen enkele minuten tot maximum 2 uur na contact met de boosdoener(s) kunnen de symptomen verschijnen.

Wat zijn de symptomen?

Veel voorkomende en uiteenlopende symptomen kunnen zijn:

  • Niezen.
  • Een loopneus of eerder verstopte neus en sinussen.
  • Jeukende, prikkelende, tranende of rode ogen.
  • Verlies van smaak- en reukzin.
  • Jeuk achter in de mond of in de keel.
Het valt op dat er gemakkelijk verward kan worden met de symptomen van andere ziektes, zoals een verkoudheid of covid-19.

Wanneer heb je er last van?

Planten maken stuifmeel in hun eigen bloeiperiode. Afhankelijk van de plant waarvoor je allergisch bent, situeren de klachten zich tussen februari en september. Heb je pech, dan kan je die hele periode last hebben van hooikoorts. Veel mensen zijn immers allergisch voor verschillende planten en hun pollen.

Mensen die aan hooikoorts lijden, hebben last van stuifmeel dat zich door de lucht verspreidt. De klachten zijn het ergst wanneer de pollenconcentratie het hoogst is. Dat is meestal op zonnige, winderige dagen. Hoe warmer het is, hoe hoger de pollenconcentratie. En op winderige dagen verspreidt het stuifmeel zich gemakkelijk. 's Avonds is de concentratie aan pollen in de lucht het grootst. Bij regen wordt het stuifmeel uit de lucht gespoeld.

Lentekriebels - berken katjes

Wat zijn de grootste boosdoeners?

Berken

Berken zorgen doorgaans voor de eerste verschijnselen van hooikoorts. Als de berken bloeien, hangen aan het einde van de takken gele katjes van ongeveer 5 cm lengte. Hieruit wordt het stuifmeel door de wind weggeblazen.

Bloeiperiode: half maart tot half mei.

Lentekriebels - grassen pollen

Grassen

Grassen zijn de belangrijkste veroorzaker van hooikoorts en zijn overal aanwezig: in weilanden, langs wegen en op aangelegde grasvelden. Er zijn tientallen grassoorten die hooikoorts veroorzaken.

Bloeiperiode: begin mei tot eind september.

Lentekriebels - bijvoet - Artemisia vulgaris

Bijvoet

Bijvoet of "Artemisia vulgaris" is een kruid dat vaak voorkomt in België, bijvoorbeeld op braakliggend terrein en langs wegen. De plant is te herkennen aan de rijke vertakkingen en de kleine witgele bloemen. De stengel is 60 tot 120 centimeter lang en heeft een roodachtige kleur.

Bloeiperiode: augustus en september.

Wat kan je er aan doen?

  • Hou deuren en ramen (vooral van de slaapkamers) gesloten op warme en winderige dagen.
  • Laat je gras indien mogelijk maaien door iemand anders. Geef het niet de kans om in bloei te komen.
  • Was of spoel je haar voor het slapengaan om pollen te verwijderen.
  • Buiten sporten doe je best 's ochtends of meteen na een regenbui.
  • Laat je wasgoed niet buiten drogen, want dat vangt pollen op.
  • Draag een zonnebril als je buiten bent.
  • Een chirurgisch masker, of beter nog een FFP2-masker, vermindert de blootstelling aan pollen aanzienlijk en daardoor ook het risico op het ontstaan van symptomen.

Hoe kan de apotheker je helpen?

Fysiologisch water

Je neus spoelen met fysiologisch water wast de pollen weg en verdunt het slijm waardoor je weer vlotter door de neus kan ademen.

Zalf op basis van vaseline

Breng wat zalf op basis van vaseline aan in het begin van de neusgaten. Zo haal je de pollen uit de lucht die je inademt.

Anti-allergische neusspray

Als de symptomen aanhouden, bestaan er een anti-allergische neussprays en oogdruppels op basis van een lokaal werkend anti-allergicum. Deze producten werken meestal vrij snel en kunnen ook preventief gebruikt worden. Het voordeel is dat deze geen slaperigheid veroorzaken. De spray kan bij kinderen vanaf zes jaar gebruikt worden, de oogdruppels vanaf vier jaar.

Neusspray met corticosteroïden

Er zijn ook neussprays met corticosteroïden. Deze werken heel goed bij allergische neus- en oogklachten. Het enige nadeel: het kan drie tot tien dagen duren voor de spray optimaal werkt.

Oraal antihistaminicum

Wanneer de lokale middelen niet voldoende werken, is een oraal anti-allergicum een passend alternatief. Dit geneesmiddel blokkeert de werking van histamine, een stof die vrijkomt bij een allergische reactie. Het werkt goed bij neusklachten en niezen, maar heeft minder effect bij oogklachten. Hier is de combinatie met oogdruppels heel effectief.

Vermoeidheid is een bekende, ongewenste bijwerking van geneesmiddelen tegen allergie. De meer recent ontwikkelde anti-allergica zijn minder slaapverwekkend, maar toch voelen sommige patiënten ook bij deze geneesmiddelen nog vermoeidheid en slaperigheid. Niet iedereen is dus even gevoelig voor dit slaapverwekkende effect.

Je kan proberen je antihistaminicum 's avonds in plaats van 's ochtends te nemen. Als het dan nog niet beter gaat, is er misschien een meer passend alternatief.

Allergie tips

Hooikoorts, niezen, zakdoekWeermannen en -vrouwen waarschuwen in het weerbericht vaak voor hoge pollenconcentraties in de lucht. Je kan je ook informeren over hoeveel en welke pollen er in de lucht zitten via enkele websites die dagelijks up-to-date gehouden worden.